Eind juni 2016 heb ik de Mastercourse Communicatie Scrum afgerond en ben ik opgeleid tot Scrum master. Deze opleiding van de Scrum Company bestond uit een combinatie van theorie en twee unieke praktijkdagen bij de Koninklijke BAM in Bunnik waar je als lid van het team en ook als Scrum master met een opdracht aan de slag gaat.
Met het “Van A naar C’fety team” (bestaande uit cursisten en medewerkers van de BAM) zijn we aan de slag gegaan met de vraag: Hoe kan de Koninklijke BAM de internationale kennisdeling op het gebied van veiligheid verbeteren? De resultaten na deze twee praktijkdagen in de vorm van een “pressure cooker” waren verbluffend.
Scrum is een andere manier van werken waarmee in projecten op een energieke wijze heel snel resultaat wordt bereikt. Scrum bestaat uit rollen, ceremonies en lijsten. Er zijn duidelijke rollen, zodat iedereen weet waar hij aan toe is, vaste ceremonies waarin het team samenkomt en lijsten die uitgebreide plannen vervangen. Communicatie Scrum is de nieuwe manier om marketing- en communicatieactiviteiten te plannen.
Je kunt als bedrijf Scrum inzetten voor:
• Lancering van een nieuw product of dienst
• Nieuwe website
• Organisatie van een beurs of evenement
• Ontwikkelen van een social mediacampagne
Hoe kan ik je helpen met de inzet van Scrum?
Als Scrum master ben ik als procesbegeleider vanaf het begin van het project betrokken en ben ik bij alle scrumonderdelen aanwezig. Ik zorg voor overzicht, snelheid, reflectie en bewaak ik het proces. Het traject ziet er als volgt uit:
Opdrachtformulering
Met de opdrachtgever (product owner) wordt de projectopdracht scherp geformuleerd en worden de randvoorwaarden in kaart gebracht.
Samenstellen Scrumteam
Een zelf organiserend Scrumteam wordt samengesteld en getraind, stakeholders worden meegenomen in de scrumaanpak en faciliteiten worden geregeld. Het team en de opdrachtgever bespreken de projectopdracht en het team committeert zich aan de opdracht.
Uitvoering in sprints
In de vorm van sprints werkt het team samen met de opdrachtgever toe naar het eindresultaat. Een sprint is een korte cyclus (1-2 weken) waarbinnen het team een product oplevert dat waarde toevoegt. Elke sprint begint met een sprintplanning waarin de product owner en het Scrumteam bepalen welke werkzaamheden erdoor wie worden opgepakt en opgeleverd.
Gedurende de sprints hou je regelmatig een stand-up. Dit is een korte tussentijdse bespreking van maximaal 15 minuten waarin teamleden vertellen wat de voortgang is van de taken.
Aan het eind van iedere sprint, presenteert het team alles wat in deze sprint is gerealiseerd aan de opdrachtgever. Dit is de review. Ook vindt er aan het einde van een sprint een retrospective plaats. Hierin evalueer je met het team de sprint, zodat je de teamprestatie in de volgende sprint kunt verbeteren.
Wil je ook aan de slag met deze compleet andere werkwijze? Om zo meer uit je projecten en opdrachten te halen? Neem dan contact met mij op.
*Bron: boek “Scrum in Actie” – Petra de Boer, Martin Bruggink, Maarten Bruns, Nienke van de Hoef, Gidion Peters, Mariëlle Roozemond en Willy Wijnands.